recipe: lasagna hodoh

Views
Assalamualaikum !

aku dulu memang tak tahu sebut nama makanan ni dan tak suka pun. lepas tu akak aku bawak g makan satu cafe yang comel comel ni terus suka. macam terus pikir. senang je nak buat. lepas tu aku try. dan jadi lahh lasagna.macam mana nak sebut LASAGNA? lazat...nyaa.... hahahaa
.bytheway.die punye rupe buruk gila tapi rasa pergh boleh menangis makan sebab sedap . kalau aku buat menangis sambil sedu sedu. so i'll make quick update sebab aku busy. hahahha


# aku rembat dari google. aku buat tak ade lah hebat macam ni, kalau hebat dah lame aku menangis.



bahan-bahan
 daging cincang
cheddar chesse
mozarella chesse( parut cheddar chesse pun boleh )
carrot(potong dadu)
tomato( potong dadu)
bawang putih dan merah( potong dadu)
lasagna sheet ( beli yang ta payah pre cooking)
fresh milk

cara-cara:
aku main campak campak je masak buat macam spegheti punye sauce
tumis daging cincang with all the bawangg, sayur sayur semua tu, asingkan.kalau nak pedas letak lah lada. aku letak lada lepas tu peper/salt. kasi mantap

sauce :
untuk sauce die yang pekat pekat tu sila guna butter untuk masak die punye cheddar
2 tblespoon butter
half of cheddar block,
 masukkan fresh milk. letak peper/salt lagi .
mix sampai die jadi likat/pekat.

then amik cassarole gris with butter supaya benda tu tak melekat.
susun lasgna sheet yang tak payah boil tu dalam cassarole.then letak daging sedap tu. then sauce chesse.
yang penting atas sekali jangan lupa taburkan dengan mozarella chesse untuk nampak power.
buat sampai berapa tingkat kau nak. jangan lah tingggi sangat. nanti jatuh.
masuk oven/microwaves with 180 celcius at 30 minutes.

tapi seriously lah . rupe die buruk .tapi rase sedap. tak tahu lah kau buat cantik pulak kan. hahaha. dan dan. aku tak boleh masukkan gambar lasagna aku from phone to the lappy. biaselah. windows phone loser ! haha. jangan cakap aku tak buat pulak. wuuuu

p/s : betul ke kalau bau makanan sedap boleh buat kite gemok ? kalau betul shitlahh ! haha

terima kasih sudi membaca :)

nv

6 comments:

Masmira Masri said...

suka mkn seafood lasagna pizza hut sedap wooo

erlinabunga said...

hihii. sedap kann. tapi secret pon okayy

Ruzzezanie said...

errr.. kalo bau makanan buat gemuk? yg lu update entri makanan ni bikin gua lapo acane? haaaaa, kang gua lak gemuk. wuuuuuuu :'( sedih saya.

tapi lasagna sedap kan? kihkih *ok, nmpk mcm gua bkl gemuk -.-

erlinabunga said...

hahahaha. sbb rmai org ckp macam tu. alaaa. jgn la gemok. guaa tanak lu gemok.hahaa

Tinta Lana said...

Salam..hurmm..tak prnh bt lgi..cmna nak buat,microwaves pun takde.wahahaha.

erlinabunga said...

wslm. hihi,alaa. boleh gune oven lah.kite je yg malas na gne oven. gne microwve lgi senang :0

copyright@ ERLINA BUNGA sahaja.TERMS