recipe : chesse cake part 2

Views
Assalamualaikum people !

rajin pulak aku hari ni nak buat entry. siap buat recipe lagi dokkk. biasalah. backgorund dah baru, header lagi lah baru. walaupun tak canggih macam kau punya. tak heran . hahaha

sebenarnya dulu dulu tuu aku pernah je buat recipe chesse cake ni. tapi aku guna oreo. tapi kali ni aku guna digestive biscuits and method yang lain. kalau yang lepas aku bakar. kali ni aku guna kaedah yang menjimatkan bil elektrik. eh yeke? haha. banyak kali dah aku buat. and the latest untuk birthday mmbe. so menjadi dengan jayanya. haha. dah . bercakap banyakkk


so ni la bahan bahan  :

digestive biscuits
mentega
cream chesse
agar agar
lemon
susu pekat f&N\







so first of all, hancurkan biskut digestive. sampai betul betul hancur. kang kalau tak hancur jadi ketul ketul pulak. so tak mantoppp. aku hancurkan guna lesung batu. hahaah. dahsyat weh. sebab cepat. malas nak keluarkan blender and nak blend. so gune manual lebih copekk



macam ni lah . hancur macam ni. kalau boleh bia jangan nampak bentuk biskut. ok dah. lebih dah ni. haha

lepas tu aku gaul dengan mentega/ buttercup sampai padat. sangat padat supaya kau punya biskut tu tak terabur. paham tak aku cakap. okay good. sampai jadi macam ni.  lepas tu kau masukkan dalam peti ais. kasi sejuk sikit sebelum nak tuang cream chesse tu.


*ehsan google


oryte, the next step issss. part paling syiokk,  mula la aksi aksi memutar bahan sampai kejang. masukkan cream chesse yang kau dah beli tadi dalam bowl. then mixed by using mixer. kalau kau guna philedphia chesse tu. ha meroyan la kau nak hancurkan die. kerasss. guna yang ni best sikit. senang dan cepat.

lepas tu masukkan susu pekat cap ibu and ayah tu. (F&N PONN BOLEHHH) . tuang ikutt tekak la. nak manis sangat ke. nak tawar sangat ke atau pandai pandai kau la. asal sedap.

*beli yang bervitamin. at least ade la jugak vitamin instead of makanan berlemak. hahahaa


then perahkan sikit lemon. agak agak la rasa dia. kalau dah rasa manis tu sebati dengan masam dan keputusan dia sedap. so okay la tu. tapis tw. jangan letak dengan biji sekali. dan amik paket agar agar tu, kau bancuh sikit guna air masak. sikit je. lepas tu tuang dalam cream chsee tu and putar sampai sebati. tujuan agar agar tu ialah untuk senang proses keraskan cream chesse tu. macam agar agar yang mak kite selalu buat  tuu. penganti gelatin jugak la since susah nak crik yang halal. ha amik kau. kemain panjang aku explain.

okay. lastly ialah. keluarkan biskut dalam freeze tu and tuangkan cream chesse yang dah dimixed kan. and sejukkan.



*ehsan google

dan boleh la dimakan bersama pakwe tersayanggggggg. bytheway. aku punya macam lebih kurang gambar atas tu la. tpi since aku suke buat kerja separuh jalan. dan mase tu kebengapan melanda. aku tak snap pun. watdek je. so mase ni la google diperlukan. hahaa.

so thats it. selamat mencuba. haha

p/s : potato baked chesse .

thanks for reading guys :)


nv

1 comment:

sherlina halim said...

Pengen yang lebih seru ...
Ayo kunjungi www.asianbet77.com
Buktikan sendiri ..

Real Play = Real Money

- Bonus Promo Red Card pertandingan manapun .
- Bonus Mixparlay .
- Bonus Tangkasnet setiap hari .
- New Produk Sabung Ayam ( minimal bet sangat ringan ) .
- Referal 5 + 1 % ( seumur hidup ) .
- Cash Back up to 10 % .
- Bonus Royalty Rewards setiap bulan .

untuk Informasi lebih jelasnya silahkan hubungi CS kami :
- YM : op1_asianbet77@yahoo.com
- EMAIL : asianbet77@yahoo.com
- WHATSAPP : +63 905 213 7234
- WECHAT : asianbet_77
- SMS CENTER : +63 905 209 8162
- PIN BB : 2B4BB06A / 28339A41

Salam Admin ,
http://asianbet77.com/

copyright@ ERLINA BUNGA sahaja.TERMS